top of page

dermatolog bun oradea

dermatologie oradea crioterapie oradea veruci oradea

Verucile

dermatolog oradea crioterapie oradea, azot lichid oradea veruci oradea

Veruca este o mică excrescență cutanată indusă de contaminarea cu Papiloma Virus Uman (HPV). Contaminarea se produce prin contact direct sau prin contractarea virusului de pe suprafețe, haine, etc. De multe ori, pielea a suferit un microtraumatism (care favorizează inocularea virusului), înaintea apariției verucii.

Există diferite tipuri de veruci având aspect diferit în funcție de natura lor și localizare:

  1. Verucile vulgare: sunt cele mai răspândite, au suprafața rugoasă, localizarea cea mai întâlnită este dosul mâinilor, picioarelor, dar se pot de asemenea regăsi și la nivelul genunchilor, coatelor, feței.

2.  Verucile plane: sunt leziuni virale benigne de culoarea pielii, cu localizare grupată pe față, membre inferioare sau fața dorsală a mâinilor.

3.  Verucile plantare: se localizează pe planta piciorului sau pe picior și sunt dureroase.

4.  Condiloamele: sunt veruci genitale, se transmit pe cale sexuală.

 

Complicațiile verucilor

În cazul în care verucile nu sunt tratate, pot fi diseminate încât să ajungă să apară leziuni și pe alte părți ale corpului pacientului sau să contamineze alte persoane. Legat de verucile plantare, acestea trebuiesc tratate pentru a scădea durerea.

 

Tratamentul verucilor

Tratamentul depinde de tipul de verucă, de localizare și de vârsta pacientului. Există multiple variante terapeutice: chiuretarea, cauterizarea chimică, electrocauterizarea, criocauterizarea (tratament cu azot lichid), tratamente medicamentoase, etc.

bottom of page